Speidergruppa i dag

Speidergruppa har per dags dato (2019) ca 70 medlemmer og holder sine møter på Gimse ungdomsskole. På skolen har vi tilgang til et rom for lagring av utstyr, samtidig som vi har mulighet til å benytte skolens fasiliteter (sløydsal, kjøkken, do og syrom) og uteareal.

Speiderne deltar på flere av de lokale og nasjonale speiderarrangementene, som landsleir, kretsleir, JOTA-JOTI, TSF og MEGA. I 2018 vant patruljen Gaffatroll  TSF (Trønderspeider i friluft/kretskonkurransen) og ble kvalifisert til NM i speiding, der de tok en tredjeplass blandt over hundre konkurrerende patruljer.

Patruljen Gaffatroll på NM i speiding 2018
Kanopadling på kretsleir i 2019

Historie

Den 22. august 1945 ble det holdt et orienteringsmøte angående opprettelse av Melhus 1 NSPF (Norsk speiderpikeforbund). Møtet ble holdt av en person med navn «Stubben» fra Snåsa, som hadde vært med å starte en gruppe der før krigen. Nøyaktig hvem denne personen er, vet vi dessverre ikke. Tre dager senere, 25. august, blir Melhus 1 stiftet i hagen til «doktorboligen» på Melhus. Det skal ha vært flott sommervær og til stede var Astrid Wildeberg, Audhild Skagseth, Borghild Skagseth, Ingrid Lorvik, Johanne Larsen, Ingjerd Flakne og Kari Gimse. Etter møtet ble Jenny Stavsøien kontaktet og ble den første lederen i Melhus 1. [1]

I følge gamle notater ble gruppebanneret kjøpt inn og vist frem på det første møtet etter ferien i 1947, 19. oktober. Banneret er fremdeles i gruppens eie, men er ikke lenger i bruk. Sommeren samme året deltok noen speidere fra gruppa på Kretsleiren på Refsneshagen, arrangert av Trondheim krets (NSPF). I gruppas referat fra kretsleiren står det at det hadde vært dårlig vær og lite mat, og «melhuskokken» hadde vært grådig. Planen for resten av året var at alle speiderpikene skulle fullføre annengraden, for så å starte på førstegraden i håp om å fullføre den før landsleiren neste år. Ved slutten av året meldes det om dårlig økonomi i årsrapporten.

Utsikt utover kretsleiren på Øysand i 1955
Melhusspeidere på kretsleiren i 1955
Det originale gruppebanneret fra 1947

Mer historie

Du kan lese mer historie om Melhus speidergruppe ved å klikke på denne linken: https://leksikon.speidermuseet.no/wiki/Melhus_(NSF)
Hvis du har bilder, informasjon eller noen gode historier fra speiding i Melhus som du kan dele, så setter vi stor pris på om du tar kontakt med Jardar.